Vilafranca del Penedès

Totes les opinions

Salvador Campamà, regidor d'Esquerra Republicana

Tercer trimestre sense bretxa digital

Des de que va començar el confinament, la comunitat educativa s’ha hagut d’adaptar a la  realitat d’unes escoles tancades. Aquesta situació ha comportat  un sobreesforç als infants i joves, a les famílies i als docents. Després d’un mes sense classe, el tercer trimestre ha començat de forma virtual. I, a diferència de les quatre primeres setmanes de confinament, aquest tram final de curs és avaluable.

Pere Sàbat, regidor d'Esquerra Republicana

El virus de l'autoritarisme

Titular d’un estudi de la UB “El 56,7% dels espanyols avalen sacrificar drets i llibertats per lluitar contra el virus”. Al portal de la CCMA es preguntaven després que el govern de Víktor Orban aniquilés el sistema parlamentari metre duri la pandèmia “Hongria, la primera dictadura d’Europa?”.   Sovint quan ens trobem en situacions d’emergència o de crisi el virus de l’autoritarisme retorna a primera línia.

Salvador Campamà, regidor d'ERC

Del 14 d'abril, al 14 d'abril

El 14 d’abril de 1931 va acabar el regnat d’Alfons XIII de Borbó, monarca que havia recolzat tres dictadors des del 1923: els generals Primo de Rivera, Berenguer i l’almirall Aznar. El 14 d’abril de 2020 regna Felip VI de Borbó, monarca que deu el tron al dictador que va restaurar la dinastia Borbó: Francisco Franco. El 14 d’abril de 1931 es va llaçar de manera definitiva a la paperera de la història la Constitució de 1876, fruit d’un pacte que havia donar lloc al règim de la Restauració.

Quim Barberà

Accions i omissions

Sembla ser que la pandèmia de la covid 19, a banda dels símptomes i de les repercussions en la salut física de les persones, té un efecte secundari o colateral el qual només afecta a la classe política i no és altre que la por a fer res.   Sense anar més lluny, a Vilafranca tenim un equip de govern el qual, d’ençà que va començar el confinament, no ha fet més que dubtar i rectificar per, al final, decidir-se per no fer res.

Mònica Hill i Giménez, regidora d'ERC Vilafranca

Maleïda COVID-19

Fa gairebé un mes que estem tancades a casa, vivint uns dies estranys. Dies que de manera inevitable, s’omplen de records sobre el que fèiem abans. Recordem les estones amb els amics, les vacances, la família; ens truquem, enviem missatges, fem trobades virtuals; adaptem com podem la nostra vida al confinament i desitgem que això passi aviat.    Patim per tots els que estimem, pels sanitaris i per totes les persones que estan garantint els serveis públics i els subministres.

Pere Sàbat, regidor

L'endemà

Avui, segons el compte personal, 21 dies de confinament. Només existeix l’ara, l’avui. El present. I potser una mica de demà. Però poc. Màxim per saber què faré per dinar. I prou. No sé què en quedarà d’aquests dies, diuen que n’aprendrem coses. Potser. Diuen que el pitjor ja ha passat. D’altres diuen que no. Qui sap. Dubtes en l’era de la incertesa. Incertesa també en el que vindrà.

Pere Sàbat, regidor

Petits grans passos. Canviem el sistema!  

Hi ha un proverbi xinès, un dels més repetits de la història, que diu que en tota crisi hi ha oportunitats. Davant la crisi sanitària que estem patint, i l’econòmica i social que se’n deriva i que patirem, és quan cal aprofitar per replantejar certs valors i maneres de fer.   El govern de la Generalitat, encertadament, demana l’aturada de tota activitat no essencial per poder controlar, millor, l’expansió del virus.

Gemma Urgell Rocías, regidora

El COVID-19 ens ha de fer millors

Gemma Urgell Rocías

Ahir, després de dir-li al meu avi que patia molt per ells, que fessin bondat i que no sortissin de casa, em va dir: “Jo per qui pateixo és per tu, pels de la teva generació i els vostres fills”. Després de penjar el telèfon em vaig prometre que no voldria fer patir l’avi, que n’havíem d’aprendre de tot plegat. Que n’hem de sortir més forts i millors. Millors com a persones i millors com a societat.

Quim Barberà

Efectes crida

Quim Barberà

  Des de fa molts anys, els diferents equips de govern local de Vilafranca han tingut i tenen la intenció de què la vila arribi a 50.000 habitants. Entre d’altres efectes que provocaria aquest augment de la població, el que més interessa a les autoritats municipals seria el salt quantitatiu en el pressupost municipal. Tenir més o tenir menys de 50000 habitants suposaria un increment, m’atreviria a dir exponencial, en el pressupost municipal per l’augment de la recaptació en impostos i taxes, però també, per l’augment de les dotacions pressupostàries i subvencions que rebria de la Diputació i de la Generalitat.