Vilafranca del Penedès

Totes les opinions

Pere Sàbat, regidor

No perdem el tren!

Dimecres a dos quarts de 9 del matí, davant del TSJC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó estaven citats a declarar en el marc de la causa general contra l'independentisme. Amb uns companys de Barcelona vam decidir anar-hi per donar-los suport. Havíem quedat 10 minuts abans. Ells no van haver de mirar horaris de transport públic. Des de Vilafranca s'ha de fer. Com que mai saps què pot passar quan s'agafa rodalies, vaig optar per anar amb temps.

Raimon Soler, historiador

Vilafranca, ferrocarril, vi

Es fa difícil entendre la configuració urbana de la Vilafranca actual sense dos elements que han estat claus en el seu desenvolupament durant la història contemporània. Un d’aquests és la “indústria” vinícola, que ha fet de Vilafranca del Penedès una de les capitals del vi que ha tingut i té el nostre país. L’altre element, sense el qual no s’entendria el primer, és una infraestructura que ara torna a posar-se a sobre de la taula com a factor clau en la lluita contra el canvi climàtic: es tracta del ferrocarril.

Mònica Hill, Gemma Urgell i Montse Espinosa

Les dones movem el món

Mònica Hill i Giménez, Montse Espinosa i Sospedra i Gemma Urgell Rocías, regidores d’ERC a Vilafranca 

Diumenge es commemorarà el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Seria millor celebrar que no cal cap més 8 de març, però, malauradament, no serà així. Tots aquests dies sentirem a parlar de la bretxa salarial, del sostre de vidre, del terra enganxós, de la invisibilitat de les dones, etc. Realitats que afecten al cinquanta per cent de la població i que només es recorden en aquestes dates.

Jordi Cuyàs

Ens col·lapsaran alhora el Penedès i el Corredor mediterrani

La UE s'ha marcat pel 2030 que el 30% de les mercaderies que viatgen a més de 300 Km de distància ho facin en tren; actualment a l'Estat espanyol només ho fan un 4% essent un dels més endarrerits d' Europa. Cada dia travessen La Jonquera 11.900 camions que, només en el trajecte de Barcelona a Perpinyà, emeten 3.600 tones de CO2, mentre que tant sols un 4% de les mercaderies ho fan en tren.  Milers d'aquests camions travessen el Penedès i més d'una quarta part de les mercaderies que transporten haurien de pasar per la línea de tren de Rodalies, per complir amb els objectius de la UE.

Montse Espinosa, regidora

La disbauxa del govern

«No volem imposar res, nosaltres recomanem no utilitzar músiques sexistes però no ens agraden les imposicions. El carnaval es època de disbauxa i a vegades s’entra en contradicció amb la censura».   «En el moment de la contractació s’haurà d’incloure en el contracte una clàusula de compromís a no manifestar cap tipus de conducta ni missatge masclista. En cas de no existir contracte es crearà de totes maneres un clàusula de compromís».

Quim Barberà

Prioritats prioritàries

Quim Barberà

Durant el ple de l’Ajuntament del mes de març 2019, l’equip de govern va presentar un tancament del pressupost de 2018 amb uns 2 milions d’euros de romanent, el qual es destinarà a obres de manteniment i millora de la via pública i equipaments municipals.   Ho sento, però no entenc quines son les prioritats d’aquest equip de govern. Jo crec que és prioritari destinar el romanent a mantenir o augmentar els ajuts a l’escolarització, a mantenir la propietat dels habitatges de propietat municipal o a exercir el dret de tanteig i retracte en d’altres habitatges per mantenir o augmentar el parc d’habitatge social per tal de donar cobertura a les famílies més vulnerables de Vilafranca.

Grup Municipal Esquerra Republicana Vilafranca

La política de la suma. De l'autocrítica a l'exigència

El grup municipal d’Esquerra Republicana sempre ha tingut una actitud proactiva en pro de millorar Vilafranca i les condicions de vida dels vilafranquins i vilafranquines. Mostra d’això és la presentació constant de propostes i accions, sovint pactades amb altres grups,  al govern de Vilafranca encaminades a millorar la vida de la ciutadania. O també, recentment, l'acord per abstenir-nos en els pressupostos del 2020 per tal de desbloquejar cinc àmbits clau pel futur de la vila com són l'habitatge, el comerç, la cultura, el medi ambient o el social.

Pere Sàbat, regidor

Penedès 20/30

L'agenda 20/30 marca els objectius que des de l'ONU sobre la igualtat entre persones, protegir el planeta i assegurar la properitat a partir d'una agenda de desenvolupament sostenible. Aquests objectius es despleguen en 17 àmbits d'actuació que engloben bona part de les polítiques públiques des de fer front a la pobresa i la desigualtat fins a la crisi climàtica o el reforçament de la democràcia.

Mònica Espinosa, regidora

La igualtat de gènere. Ens la creiem, senyors del govern?

Montse Espinosa

Ja fa molts anys que Vilafranca disposa de tot un seguit de protocols i plans per (en principi) lluitar contra la violència de gènere, a favor de la igualtat entre homes i dones i en contra de la LGTBI-fòbia. De fet, en un dels últims plens del mandat anterior es va aprovar el III pla d’igualtat i en el darrer ple, dimarts passat, es va aprovar el protocol contra les agressions sexistes i LGTBI-fòbiques en espais d’oci.