Vilafranca del Penedès

Totes les opinions

Pere Sàbat, regidor

Sis mil raons per replantejar l'estació de Renfe

Més de 6000 persones passen cada dia per l'estació de rodalies de Vilafranca. Una estació que dona servei a la R4 que va de Sant Vicenç de Calders a Manresa. És la connexió del Penedès amb Barcelona i Tarragona. La gent que l'utilitzem cada dia per anar a estudiar o treballar sabem perfectament el mal estat de la línia. Els retards crònics, les continues averies, la saturació de les vies.

Josep Oller, arquitecte

Rèquiem per l’estació de ferrocarril

Quan érem petits, l’avi ens portava sovint a passejar a l’estació i miràvem embadalits els trens que passaven. El cap d’estació, de qui recordo encara el seu nom, tenia una cura exquisida de l’edifici i fins i tot sota la marquesina de ferro hi havia un munt de torretes amb plantes i flors molt diverses que donaven a l’estació una imatge molt amable i un xic domèstica. Un cop fins i tot ens va deixar posar la gorra i el banderí roig i llavors me´n vaig adonar que l’estació és un lloc important i un paisatge imprescindible de la memòria col·lectiva.

Gemma Urgell Rocías, Regidora d'Esquerra Republicana

La (no) memòria històrica de Vilafranca

Gemma Urgell

El migdia del 21 de gener de 1939, l’exèrcit franquista de la cinquena divisió de Navarra entrava a Vilafranca del Penedès. Dimarts va fer 81 anys d’aquest trist episodi. Aquesta efemèride ha passat de llarg en aquesta vila. Ni se n’ha parlat, ni se l’ha recordat, ni se l’ha valorat. Malauradament, massa sovint, molts moments claus de la història, que haurien de ser rememorats, passen sense pena ni glòria a Vilafranca del Penedès.

Salvador Campamà, historiador i regidor d'Esquerra Republicana

La ciutat desapareguda

“ A Cal Enriquet Sardà hi ha el rètol d'una empresa d'enderrocaments; això vol dir que aquest edifici desapareixerà i  serà substituït per una construcció de sis plantes o més. La casa Enriquet Sardà forma part d'un patrimoni que ens permet d'identificar com a vila amb una història pròpia, i que constitueix la nostra memòria col.lectiva com a poble. “ Aquestes frases van ser publicades al setmanari TOTHOM el 13 de març de 1976, poc abans que la casa modernista que feia cantonada entre la rambla de Nostra Senyora i el carrer de Sant Joan fos enderrocada.

Pere Sàbat, regidor

L'Estat contra els vots

La guerra jurídica empresa pels poders de l'Estat, que encara tenen la concepció autoritària i nacional-catòlica del franquisme, condueix a fer autèntics disbarats judicials, que més d'hora que tard els hi acabaran explotant a la cara. Els casos contra Oriol Junqueras perquè no sigui eurodiputat i l’absurd intent d’inhabilitar al president Torra per haver posat una pancarta en són els dos últims exemples.

Pere Sàbat, regidor

Política i carrer

Autodeterminació. Amnistia. Referèndum. Diàleg. Aquests van ser els quatre eixos amb els quals Esquerra Republicana va guanyar les eleccions espanyoles el passat novembre. I són els que ha posat sobre la taula de la investidura. Primer obrint la taula de negociació entre governs, i és en aquesta taula on s’ha de situar les propostes polítiques. Una taula de diàleg i negociació ha de servir per això, per debatre propostes, i si pot ser, arribar a acords.

Gemma Urgell Rocías, regidora

Que hi guanyi Vilafranca

Dimarts passat al ple municipal de l’Ajuntament de Vilafranca es van aprovar els pressupostos pel 2020. Uns pressupostos que haurien de mostrar les polítiques de mandat de l’equip de govern, que haurien de recollir i posar en marxa les accions i projectes pels propers quatre anys del govern de JxC i PSC. Un pla i acord de govern que, malauradament, a Vilafranca encara no coneixem perquè no l’han fet públic.

Pere Sàbat, regidor

Fer Penedès

Qui més hauria de creure en el Penedès hauria de ser aquells sectors que de valoritzar-lo en poguessin sortir beneficiats. És una simple qüestió d’oportunitat. Si un element vertebra el Penedès aquest és el món de la vinya, el vi i el cava. Tenim la capital del Vi i la capital del Cava, tenim les principals empreses del sector, tenim el Vinseum, l’Escola d’Enoturisme i Espiells i tenim uns paisatges que permeten gaudir d’un entorn únic.

Mònica Hill, regidora

Un barri per a la gent

Ves per on. La resposta de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat sobre l’aprovació definitiva de la modificació del POUM de l’àmbit del carrer de Comerç, ha estat molt clara. La Generalitat ha suspès tècnicament el projecte del govern vilafranquí. L’acord de suspensió descriu un seguit de prescripcions que fan inviable l’actual proposta. Curiosament, davant aquesta situació, la resposta del govern de Junts per Vilafranca i el PSC ha estat minimitzar les irregularitats i deficiències, dir que són quatre les coses insignificants que han de canviar, i fer veure que tot està sota control.