Vilanova i la Geltrú

Notícia

Visita d'en Raül Romeva a Vilanova i la Geltrú

Presentació del llibre "A l'altra banda del mur" amb la presència del seu autor, Raül Romeva, l'alcaldessa Olga Arnau i el president dels Bordegassos
Presentació del llibre "A l'altra banda del mur" amb la presència del seu autor, Raül Romeva, l'alcaldessa Olga Arnau i el president dels Bordegassos
Raül Romeva visita la ciutat de Vilanova i la Geltrú en la setmana pel medi ambient. El passat dimarts 7 de juny, va sorprendre a les escoles, en una visita a la celebració que els centres escolars varen organitzar, per celebrar el dia del medi ambient. Posteriorment, en Romeva, acompanyat del grup municipal d'ERC Vilanova i la Geltrú, va fer una visita al Centre de Resiliència i Sostenibilitat, Can Pahissa per conèixer l’estat de l’edifici i el treball en matèria de lluita pel medi ambient.

La jornada republicana va continuar amb una visita al Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), acompanyats del seu director, Michel André, la UPC i diversos agents socials i empresarials que treballen en l’àmbit de la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat marina. El LAB és un projecte que neix per donar solucions tecnològiques, a la conservació de l’hàbitat marí i prevenir el seu deteriorament massiu.

El matí va acabar amb una visita al Port pesquer de la ciutat amb el patró major, Jaume Carnicer, i el peixater Joan Ventura, que van subratllar la gran importància de la pesca sostenible, el consum sostenible i els grans reptes del sector, com és garantir la continuïtat generacional.

Per la tarda, Raül Romeva va fer una visita als Bordegassos en agraïment pel seu constant suport i intercanvi de missatges quan estava a la presó. Posteriorment, va començar l’acte de presentació del seu nou assaig “A l’altra banda del mur”. El president de la colla dels Bordegassos, va agrair la presència de l'exconseller per la seva visita a la ciutat i al local casteller. També va aprofitar l'ocasió per recordar "l'injust empresonament del Raül" i com la colla castellera vilanovina va estar "sempre al costat dels presos".

Tot just l'alcaldessa de la ciutat Olga Arnau, va prosseguir, fent memòria de l'estada la presó d'en Raül Romeva. També, referint-se a la publicació del republicà, va assegurar que "aquest llibre és, realment, una vivència. Una vivència per ser la veu de molts que no poden tenir l'altaveu que té en Raül." Finalment, va afegir, que "en visitar als presos, et fas una idea del que estan vivint. Però de segur que no és el mateix visitar una presó que viure-la".

Raül Romeva començà la seva intervenció amb una reflexió sobre el sistema penitenciari. Va reivindicar la figura de Nelson Mandela, amb la seva famosa cita "no coneixeràs una societat fins que no visitis una de les seves presons" i, va subratllar el biaix de classe que hi ha a les presons, ja que és dins d’elles, on es troben les gents més humils.

Finalment, Raül Romeva va proposar “canviar radicalment la forma de comunicar les presons, combatre el discurs populista i combatre el sistema judicial donat que, el problema no radica en el sistema penitenciari en si, però en el conjunt del sistema judicial. En aquest sentit, proposa la solució d’entendre el sistema penitenciari com un “acompanyament” que dota a les persones d’eines per evitar la reincidència i per tant, “que els errors comesos en el passat, no tornin a passar”.